Voedselveiligheid

Onze klanten moeten ervan op aan kunnen dat de kwaliteit van het voedsel dat zij krijgen gewaarborgd is. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft voor de Voedselbanken in Nederland richtlijnen, het Informatieblad 76, opgesteld waaraan wij moeten voldoen. Wij houden ons strikt aan deze richtlijnen en worden ook daarop gecontroleerd.

Handboek voedselveiligheid

Wij werken ook met het handboek voedselveiligheid dat is gebaseerd op de CBL Hygiëne Code. In dit handboek staat beschreven wat een voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat er aantoonbaar voedsel veilig wordt gewerkt. Wij worden ook hierop gecontroleerd.

Houdbaarheidsdatum (THT/TGT )

We krijgen veel vragen over de THT of TGT data op verpakkingen. Met uitleg over de houdbaarheidsdatum hopen we de vragen hierover te beantwoorden. Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een zak chips weg, omdat de datum is verstreken? Zonde! De meeste producten kun je veelal maanden of zelfs jaren na het verstrijken van die datum nog gewoon, en zonder risico er ziek van te worden, eten.
Een THT- en TGT-datum geldt alleen voor producten, die niet geopend zijn en die zijn bewaard volgens de instructie op de verpakking.

Tenminste houdbaar tot (THT)

De THT-datum staat op alle levensmiddelen ofwel etenswaren. Het is een soort garantiedatum. Tot die datum garandeert de producent de kwaliteit van het product. Daarna kan de smaak en/of het uiterlijk (de kleur) langzaam achteruitgaan. Maar je kunt de producten na die datum zeker nog eten.
Producten met een THT-datum mogen dus door de Voedselbanken ná die datum nog verstrekt worden.

Te gebruiken tot (TGT)

Aan de TGT-datum moet je je wel echt houden. Die datum staat op producten die snel kunnen bederven. Op versproducten zoals zuivel, vlees, vis, kip, gebak en verpakte groenten en fruit.
Producten met een TGT-datum mogen dus ook ná die datum NIET meer door de Voedselbanken verstrekt worden aan de consument. Met uitzondering van vlees dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren, tot 2 maanden na datum mag worden uitgegeven. Het diepgevroren product zal wel worden voorzien van een nieuwe sticker met nieuwe TGT-datum.

Producten zonder datum

Er zijn ook voedingsmiddelen waarbij volgens de wet geen houdbaarheidsdatum verplicht is. Voorbeelden zijn:

  • Verse groente, aardappelen en vers fruit; niet geschild of gesneden
  • Vers brood en banket
  • Azijn
  • Keukenzout
  • Suiker en suikerwerk, zoals snoep
  • Kauwgom

Bij deze producten kun je zelf de kwaliteit in de gaten te houden. Als het product er goed uitziet en goed ruikt, kan het vaak best een dagje langer mee.